Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Οι αδελφοί Λυμιέρ


Οι αδελφοί Λιμιέρ, Λουί Ζαν και Ογκύστ  Μαρί Λουί Νικολά, ήταν Γάλλοι εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου μιας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.
Το 1892 ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μια μηχανή προβολής. Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινηματοσκοπίου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1895. Ο κινηματογράφος των Αδελφών Λιμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ.
Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, στις 19 Μαρτίου και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών επί πληρωμής, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο προώθησαν την εφεύρεσή τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στο Ζορζ Μελιέ.
Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία λανσαρίστηκε το 1907. Για αρκετά χρόνια η εταιρία «Λυμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την illford και ως φίρμα εξαφανίστηκε. Σαν σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου 1894 οι αδελφοί Λιμιέρ  έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μιας μηχανής λήψης και προβολής. Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή μικρού μήκους ταινίας με εισιτήριο στο Grand Café του  Παρισιού. Το γεγονός αυτό έφτανε για να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως την επίσημη ημέρα εμφάνισης του κινηματογράφου, με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Οι πρώτες ταινίες

Μαρία Τσώλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου