Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Άλφρεντ Χίτσκοκ - Τα πουλιά

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock, 1899-1980) ήταν Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1980 στο Λος Άντζελες. Φοίτησε αρχικά σε μία τεχνική σχολή, διδασκόμενος μηχανική, ηλεκτρολογία, ακουστική και ναυπηγική. Προκειμένου να καλύψει τις βιοτικές ανάγκες του εργάσθηκε σε μία τηλεγραφική εταιρεία, ενώ παρακολουθούσε και μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ο Χίτσκοκ έπιασε δουλειά σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920. Η δουλειά του ήταν να σχεδιάζει τους τίτλους αρχής για όλες τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθήσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Always Tell Your Wife αρρώστησε και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει για να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανέθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία που ήταν ο Αριθμός 13. Μετά από λίγο καιρό όμως το στούντιο έκλεισε. Ο Χίτσκοκ στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το Pleasure Garden κι αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης. Μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία ταινιών του '30 με το ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Όταν επισκέφθηκε το Χόλυγουντ το 1940, όλοι οι παραγωγοί των μεγάλων στούντιο του έκλεισαν την πόρτα γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο χώρο. Τελικά, ο μεγαλο-παραγωγός Ντέιβιντ Σέλζνικ του πρόσφερε ένα επταετές συμβόλαιο. Του ανέθεσε αρχικά μια ταινία για τον Τιτανικό, αλλά το σχέδιο τελικά απορρίφθηκε και του ανέθεσε τη Ρεβέκκα. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1940, αλλά φυσικά το Όσκαρ πήγε στον παραγωγό και όχι στον Χίτσκοκ. Για τα επόμενα 20 χρόνια μέχρι το Ψυχώ γύριζε τη μια ταινία πίσω από την άλλη. Το 1955 συμφώνησε να προλογίζει μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει που σημειωτέον διήρκεσε δέκα χρόνια. Προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας αλλά δε το κέρδισε ποτέ.
Ακολουθούν μερικά βίντεο από την μεγάλη του επιτυχία, Τα πουλιά

 Trailer της ταινίας

 Απόσπασμα από το τέλος της ταινίας

Συνέντευξη της πρωταγωνίστριας

Δώρα Τουμπουλίδη

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Όντρεϊ Χέπμπορν

Η Όντρεϊ  Χέπμπορν  γεννήθηκε στο Βέλγιο. Ήταν ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής μία από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20΄ αιώνα βραβευμένη με όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολλές παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε προτάσεις του Μπρόντγουεϊ. Το 1999 κατετάγη στην Τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Διακοπές στη Ρώμη (1953)

Ντοκυμαντέρ για την Όντρεϊ Χέπμπορν

Τσιλιγιάννη Φωτεινή

Βίβιαν Λι


Ήταν Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Θεωρούταν μια από τις ομορφότερες ηθοποιούς όλων των εποχών. Υποδύθηκε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες σε δραματικά έργα και έπειτα και σε κωμωδίες. Βραβεύτηκε με δυο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της Σκάρλετ Οχάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» (Gone with the wind) το 1939 και της Μπλάνς Ντυμπουά στο «Λεωφορείον ο πόθος» (A  streetcar named desire) το 1951, υποδυόμενη δυο καλλονές του Αμερικανικού Νότου. Η Βίβιαν Λι  ήταν κυρίως θεατρική ηθοποιός και συνεργάστηκε με τον δεύτερο συζυγό της ,τον ηθοποιό Λόρενς Ολιβιέ, που για περίπου είκοσι έτη την σκηνοθέτησε σε αρκετές από τις θεατρικές εμφανίσεις της ενώ σε πολλές συμπρωταγωνίστησαν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει ίση στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες στάρ όλων των εποχών

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

Λεοφορείον ο πόθος (1951)

Η Βίβιαν Λι παίρνει το Όσκαρ για το "Όσα παίρνει ο άνεμος"

Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα  

Τζον Γουέιν

Ο Μάριον Μίτσελ Μόρισον 26 Μαΐου 1967-11 Ιουνίου 1979 γνωστότερος με το όνομα Τζον Γουέιν ήταν ένας Αμερικανός ηθοποιός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών .Έμεινε διάσημος για την χαρακτηριστική του φωνή το βάδισμα και το ύψος του. Ήταν γνωστός για τις συντηρητικές πολιτικές ιδέες του και τις θέσεις του κατά την περίοδο του μακαρθισμού στην Αμερική της δεκαετίας του 50. Ο Γουέιν  τοποθέτησε στην τρίτη θέση μιας λίστας με τους αγαπημένους Αμερικανούς σταρ. Είναι ο μοναδικός σταρ που κοσμεί την συγκεκριμένη λίστα κάθε χρονιά από το 1994. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 13ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Εργάστηκε στην αρχή ως κομπάρσος για εταιρία ταινιών κι η αμοιβή του ανερχόταν στα 75 δολάρια την εβδομάδα. Το 1930 ο σκηνοθέτης Ράουλ Γουόλς του πρόσφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία (The Big Trail). Ο ρόλος που παγίωσε την καριέρα του Γουείν ήταν ο πρωταγωνιστικός στο κλασικό γούεστερν. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πρωταγωνίστησε σε 142 ταινίες. 

Η αιχμάλωτος της ερήμου (The Searchers 1956)

Ρίο Μπράβο (Rio Bravo 1956)

Αληθινό Θράσος (True Grit 1969)
Παπαρίζου Κωνσταντίνα

Ακίρα Κουροσάβα

Ο Ακίρα  Κουροσάβα είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος στη δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γύρισε περισσότερα από 30 φιλμ. Ο Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε στις 23 μαρτίου 1910 στην Ομόρι (Τόκιο) 


Οι 7 Σαμουράι (1954)
Ραν (1985)
Τρικάλη Νικολίτσα-Πηνελόπη

Σεργκέι Αϊζενστάιν Το Θωρηκό Ποτέμκιν

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1898 στη Ρίγα της Λετονίας από ευκατάστατους γονείς που είχαν μια πολύ καλή μόρφωση. Ο Αϊζενστάιν έγραψε πολλά δοκίμια στα οποία ανάλυε τα έργα και την τεχνική του κινηματογράφου. Το 1925 όμως σκηνοθέτησε ένα αριστούργημα το Θωρηκτό Ποτέμκιν το οποίο ήταν δικό του σενάριο και το γύρισε μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες στην πόλη και στο λιμάνι της Οδησσού. 

 Θωρηκτό Ποτέμκιν-1925.Η χαρακτηριστική σκηνή με τις σκάλες.

Μπακόλα Σπυριδούλα

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τσάρλι Τσάπλιν


Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 σε μια φτωχική γειτονιά στο Λονδίνο. Ο Τσάπλιν βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή σε ηλικία πέντε ετών το 1894 ως ηθοποιός. Από το 1903 μέχρι το 1914 έπαιξε σε διάφορους παιδικούς θιάσους. Γύρισε συνολικά 35 ταινίες μικρού μήκους. Στις ταινίες αυτές ο Τσάρλι άρχισε να διαμορφώνει τη φιγούρα με το στενό σακάκι, το μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστάκι. Αυτή η φιγούρα του Σαρλό είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια, αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης. Από το 1915 μέχρι το 1917 γύρισε διάφορες ταινίες όπως ο μετανάστης, ο ενεχυροδανειστής, ο τυχοδιώχτης, το πατινάζ. Τις ταινίες αυτές τις χαρακτηρίζουν οι τρελές καταδιώξεις. Μετά το 1917 γύρισε τις ταινίες Σκυλίσια ζωή και ο Σαρλό στρατιώτης, Το 1925 γύρισε τον Χρυσοθήρα ταινία που συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που κόστισε 650.000 δολάρια. Η πρώτη μη βωβή ταινία ο μεγάλος Δικτάτωρ του 1940 ήταν μια περιφρόνηση εναντίον του Ναζισμού. Γυρίστηκε και κυκλοφόρησε στην Αμερική ένα χρόνο πριν την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
 
Ο Χρυσοθήρας - ολόκληρη η ταινία

Μοντέρνοι καιροί - ολόκληρη η ταινία

Στο κλουβί του λιονταριού 

Παπαρίζου Κωνσταντίνα

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Ο Μπόγκαρτ  γεννήθηκε  στην Αμερική, ήταν γιός εύπορης οικογένειας. Αρχικά ξεκίνησε να σπουδάσει Ιατρική αλλά τελικά αποβλήθηκε, τελειώνοντας το ναυτικό έκανε διάφορες δουλειές. Με την βοήθεια κάποιων δούλεψε σαν ηθοποιός στο θέατρο. Στα τέλη του 20’ συμμετείχε σε κάποιες ταινίες της fox οι οποίες δεν ήταν πετυχημένες. Από το 1936 μέχρι το 1940 ο Μπόγκαρτ έπαιζε δεύτερους ρόλους μέχρι που ήρθαν οι ταινίες Το γεράκι της Μάλτας και Καζαμπλάνκα και έγινε πρώτο όνομα στο Χόλυγουντ. Είχε συμπρωταγωνίστρια του στο φιλμ Η σειρήνα της Μαρτινίκα, την Λορίν Μπακόλ. Πέθανε το 1957 στο Λος Άντζελες από καρκίνο του οισοφάγου. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον είχε κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Καζαμπλάνκα (1942)

 
Ο θυσαυρός της Σιέρα Μάντρε (1948)

Η Βασίλισσα της Αφρικής (1951)

Τσιλιγιάννη Φωτεινή

Ορσον Γουέλς

Ο Τζορτζ Όρσον Γουέλς  γεννήθηκε στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν το 1915, γνωστός ως Όρσον Γουέλς. Ήταν  Αμερικάνος σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός. Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1938 με τη ραδιοφωνική μετάδοση «Ο πόλεμος των Κόσμων». Σήμερα είναι κυρίως γνωστός για την ταινία του «Πολίτης Κέην» μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, στην οποία ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης ‘’ρόουζμπαντ’’.

 Πολίτης Κέην (1941)

O τρίτος άνθρωπος


Μπακόλα Σπυριδούλα

Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι Αμερικανός ηθοποιός σκηνοθέτης και παραγωγός γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1943 (Ιταλικής καταγωγής).Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.Αυτό οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη τελειομανία του και στην επιμονή με την οποία προφυλάσσει την προσωπική του ζωή.Ο Ντε Νίρο παρακολούθησε τα μαθήματα της Στέλλα Άντλερ καθώς και αυτά της δραματικής σχολής του Λι Στρασμπεργκ.
Παρακάτω βλέπουμε τα trailer από κάποιες από τις γνωστότερες ταινίες του.


O ταξιτζής (1976)

Ο ελαφοκυνηγός (1978)

Ακρωτήρι του φόβου (1991) 

Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα

Φεστιβάλ Καννών

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1939, με προοδεύοντα τον Λουί Λυμιέρ. Η μόνη ταινία που παρουσιάστηκε στην πρώτη διοργάνωση ήταν η Παναγία των Παρισίων του Γουίλιαμ Ντίτερλι, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κήρυξη  πολέμου της Γαλλίας στη Γερμανία. Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε το 1946. Ο θεσμός ματαιώθηκε το 1948 και το 1950, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ από το 1951, ο χρόνος διοργάνωσής του μετατοπίστηκε στην περίοδο της άνοιξης. Το 1968, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10 Μαΐου αλλά διακόπηκε στις 19 Μαΐου, κατά την περίοδο της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του΄68 και μετά από παρέμβαση φοιτητών απειλώντας τη διεξαγωγή της διοργάνωσης

 

Μαρία Τσώλου

Ζορζ Μελιε

O Ζωρζ Μελιέ (Maries - George – Jean Melies) γεννήθηκε 8/12/1861 και απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου του 1938, ήταν Γάλλος κινηματογραφιστής, γνωστός για τις τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε. Θεωρητικά ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μια νέα μορφή τέχνης. 
Το ενδιαφέρον του για τον κινηματόγραφο ξεκίνησε με την προβολή ταινιών από τους αδερφούς Λυμιέρ, το 1895. Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να σκηνοθετεί μόνος του, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θέματα. Εκτιμάται ότι συνολικά σκηνοθέτησε 531 ταινίες από το 1896 μέχρι το 1914, κινούμενης διάρκειας από 1 έως 40 λεπτά. Η πιο δημοφιλής ταινία του Μελιέ είναι ‘’Το ταξίδι στη Σελήνη’’, αποτελώντας μια πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Μελιέ φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου, ‘’Το κάστρο του Διαβόλου’’, καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ  με το χέρι.

Από τη Γη στη Σελήνη (1902)

Δημήτρης Ζολώτας

Οι αδελφοί Λυμιέρ


Οι αδελφοί Λιμιέρ, Λουί Ζαν και Ογκύστ  Μαρί Λουί Νικολά, ήταν Γάλλοι εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου μιας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.
Το 1892 ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μια μηχανή προβολής. Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινηματοσκοπίου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1895. Ο κινηματογράφος των Αδελφών Λιμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ.
Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, στις 19 Μαρτίου και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών επί πληρωμής, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο προώθησαν την εφεύρεσή τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στο Ζορζ Μελιέ.
Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία λανσαρίστηκε το 1907. Για αρκετά χρόνια η εταιρία «Λυμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την illford και ως φίρμα εξαφανίστηκε. Σαν σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου 1894 οι αδελφοί Λιμιέρ  έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μιας μηχανής λήψης και προβολής. Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή μικρού μήκους ταινίας με εισιτήριο στο Grand Café του  Παρισιού. Το γεγονός αυτό έφτανε για να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως την επίσημη ημέρα εμφάνισης του κινηματογράφου, με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Οι πρώτες ταινίες

Μαρία Τσώλου

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Βραβεία Όσκαρ

Τα Όσκαρ ή τα Βραβεία Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου που είναι και η επίσημη ονομασία τους (αγγλικά: Oscar ή Academy Awards) είναι τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία. Απονέμονται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμεί περίπου 6000 μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο ‘’Ρουσβελτ’’ στο Χόλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λουίς Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά, ενώ εκείνη η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μια υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.
Το 2013 τα περισσότερα Όσκαρ κέρδισε η "Ζωή του Πι" ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας πήρε το "Argo".


Δημήτρης Ζολώτας